Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Köretek

Parmezános sült burgonya

 
 

Parmezános sült burgonya

  • előkészület: 10 perc
  • sütés: 40 perc
hozzávalók 2 főre
  • 500 g burgonya
  • 100 g parmezán, reszelve
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • ½ tk édesnemes paprika
  • kb. 2-3 ek olaj
  • bors
elkészítés
  1. A burgonyát megmossuk, kettévágjuk, majd 1 cm-es szeletekre vágjuk.
  2. A parmezánt elkeverjük a fokhagymával, paprikával, borssal, sóval és annyi olajjal, hogy egy összeálló masszát kapjunk.
  3. A burgonyát egy nagyobb tálba tesszük, rászórjuk a parmezános masszát és jól összekeverjük. A parmezános massza rá kell ragadjon a burgonyára. Kerámia bevonatú serpenyőbe öntjük.
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt készre sütjük. Közben többször forgassuk meg a burgonyákat.

 

sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
700 Ft
költség egy főre:
350 Ft
 
 
 
 
 

Tejfölös karfiol:

 

 

Tejfölös karfiol
  • előkészület: 5 perc
  • főzés: 50 perc
  • sütés: 50 perc
hozzávalók 4 főre
 
elkészítés
  1. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk. Egyben hagyjuk.
  2. Sós vízben puhára főzzük. Állapotát legkönnyebben a torzsájánál ellenőrizhetjük: ha itt könnyedén bele tudunk szúrni, biztos, hogy mindenütt puha. Leszűrjük, lecsepegtetjük. (A főzőlevéből levest készíthetünk.)
  3. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a karfiolt beleültetjük. A maradék vajat a rózsák közé dugdossuk, a tejföllel pedig vastagon bevonjuk. (Még most is sózhatjuk.)
  4. Addig sütjük, míg kedvünk szerint meg nem pirul.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
600 Ft
költség egy főre:
150 Ft
 
 
 
 
 

Kínai tojásos rizs:

 

 

Kínai tojásos rizs
  • előkészület: 5 perc
  • főzés: 12 perc
  • sütés: 4 perc
hozzávalók 4 főre
  • 4 ek mogyoró- vagy napraforgó olaj
  • 1 tk szezámmagolaj
  • 1/2 ek só
  • 3 és fél dl jázmin rizs vagy basmati rizs
  • 5,5 dl forró víz
  • 3 db tojás
elkészítés
  1. 2 ek olajon megpirítjuk a rizst kb. 3 percen keresztül folyamatosan kevergetve, majd felöntjük a forró vízzel, megsózzuk, megkeverjük, és fedő alatt közepes lángon kb. 12 percig főzzük (ha van üvegfedő, célszerű azt tenni rá, hogy lássuk, hogy mikor szívta be a rizs teljesen a vizet), ugyanis a jó rizs titka szerintem, hogy nem kevergetjük, és nem emelgetjük a fedőt.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy wokkban 1 ek olajon átforgatjuk a főtt rizst.
  3. A közepébe mélyedést készitünk, majd beleöntjük az 1 tk szezámolajat, és erre tesszük a felvert tojásokat.
  4. Kevergetjük a mélyedésen belül addig, amíg majdnem teljesen megszilárdul, majd a rizzsel alaposan elkeverjük, további 2 percig pirítjuk.
költség:
500 Ft
költség egy főre:
125 Ft
 
 
 
 

Okrett:

 

 

Okrett
  • előkészület: 20 perc
  • sütés: 20 perc
hozzávalók 2 főre
  • 150 g szójabab püré (okara)
  • 150 g krumpli
  • 100 g liszt
  • 1 tojás
  • fokhagyma és fűszerek
  • olaj/zsiradék sütéshez
 
elkészítés
  1. A kimért krumplit főzzük puhára.
  2. Húzzuk le főtt krumpli héját, törjük össze villával, majd keverjük hozzá a szójabab püréhez.
  3. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal egyéb fűszerekkel (a karakteresebb ízekből érdemes egy picivel többet tenni a megszokottnál, hogy a szójapüré is jól átvegye az ízeket).
  4. Adjuk hozzá a tojást, keverjük össze, majd adjunk hozzá annyi lisztet, hogy viszonlyag problémamentesen tudjuk formázni a tésztát (ez jelen esetben 100 gram volt, de ez lehet több-kevesebb is tojástól és egyéb anyagok víztartalmától függően).
  5. Én egy nagyobb diónyi adagot lapított ovális alakra formáztam, így kaptam 15 db-t.
  6. Süssük készre VAGY minimális mennyiségű olajon/zsíradékon éppenhogy süssük meg a két oldalát, majd sütőben 2x10-15 perc alatt süssük aranyos színűre mindkét oldalát. Nekem ehhez mindössze 1 kk-nyi kókuszzsírt kellett felhasználom. Macerásabb, de sokkal egészségesebb így.
sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
költség:
120 Ft
költség egy főre:
60 Ft

 

 

 

Menüpontok

Köretek

Cikkek: 0