Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húsosételek

Libamell fasírt:

 

Hozzávalók: l nagy libamell, l evőkanál libazsír, l áztatott, kifacsart zsemle, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 tojás, só, bors, kevés víz.

 

A libamell csontjáról lefejtjük a bőrt majd a húst, óvatosan, hogy a csont egybe maradjon. Húsdarálón ledaráljuk, összekeverjük az áztatott zsemlével, a hagymával, a tojással, a zsírral és a fűszerekkel.

 A masszát visszarakjuk eredeti formájában a mellcsontra, majd meleg sütőben, kevés vizet öntve alá, gyakori locsolás mellett pirosra sütjük. Melegen burgonyapürével tálaljuk, hidegen majonézes burgonyasaláta illik hozzá.

 

 

 

Tejfölben sült libamáj:

 

 

Hozzávalók: 1 libamáj, 2 pohár tejföl, 1 narancs leve és reszelt héja, 1-1 késhegynyi őrölt gyömbér és pástétomfűszer, 2 szem összetört szegfűszeg, ízlés szerint só és törött fekete bors.

 

A libamájat megtisztítom, megmosom, és két órán keresztül vízben áztatom. Ezután lecsöpögtetem, és tűzálló tálba teszem. A tejfölbe keverem a narancshéjat, a narancslevet, a sót, a borsot, a pástétomfűszert, a gyömbért és rálocsolom a májra. A tálat befedem, és előmelegített, forró sütőben addig párolom, amíg a beleszúrt villa száraz marad.

 Ezután a mártásból kiveszem, felszeletelem és visszateszem a tálba. Éppen csak annyi időre teszem vissza fedő nélkül a sütőbe, hogy a teteje szépen megpiruljon. Gombás rizzsel kínálom ezt a különlegesen finom ételt.

Elkészítési ideje: 40 perc

 

 

 

 

 

Paradicsomos húsgombócok:

 

 

Hozzávalók: 40 dkg darált, sovány marhahús, 1 tojás, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál só, 1 késhegynyi törött bors, fél üveg ketchup, 3 evőkanál liszt, olaj (a sütéshez).

 

A darált húst összedolgozzuk a nyers tojással, a sóval, a fűszerekkel, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, majd dió nagyságú gombócokat formálunk belőle. Lisztben megmártjuk, és a felforrósított olajban addig sütjük, amíg szép színe lesz.

 Az olajból kivesszük, és lábosba rakjuk. Ráöntjük a ketchupot meg 1 dl vizet, és befedve főzzük néhány percig. Hagyjuk kihűlni, és jó hidegen tesszük az asztalra.

 

 

 

Marhahúskenyér:

 

 

 

 

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg darált marhahús, 20 dkg kétszersült vagy száraz zsemle, 4 tojás, 10 dkg ementáli sajt, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 leveskockából hűsleves.

 

Elkészítés: a levesbe beáztatjuk a zsemlét, és hozzákeverjük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt szerecsendióval. Hozzáadunk egy tojást és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük. A másik három tojást keményre főzzük, megtisztítjuk. Megvajazunk egy akkora darab alufóliát, amelybe a húst be tudjuk tekerni.

 Rátesszük a keverék felét, a közepére a tojásokat, majd befedjük a hús másik felével. Lezárjuk a fóliát úgy, hogy kicsit laza maradjon, forró sütőbe tesszük, és kb. 45 percig sütjük. Ha kivettük a sütőből, hagyjuk kicsit állni, hogy szépen szeletelhessük. Tálaljuk tartármártással és sült burgonyával.

 

 

 

Gyors, ropogós fasírt golyók:

 

 

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 30 dkg darált sertéshús, 1 tojás, 2 ek, kukoricakeményítő, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 1 gerezd fokhagyma felaprítva, 1/2 kk ötfűszerpor, 1/2 kk reszelt gyömbérgyökér, frissen őrölt bors, 1 csipet Cayenne bors, 1 csipet cukor, zsiradék a kisütéshez.

 

A hagymát vágjuk apróra és dolgozzuk bele a darált húsból, tojásból, keményítőből, szója és hoisinszószból, a fokhagymából, az ötfűszerporból valamint a gyömbérgyökérből álló masszába. Ízesítsük erőteljesen sóval, borssal, Cayenne borssal meg cukorral és formáljunk kis golyóbisokat.

 Öblítsük ki a wokot olajjal és a fasírtgolyókat két részletben, mindkét esetben 7-8 perc alatt süssük olajban aranylóan barnára.

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra

Illik hozzá a kínaikel-saláta

 

 

 

Színes egybesült fasírt:

 

 

Hozzávalók: 2 száraz zsemle, 3 fej vöröshagyma, 15 dkg sajt (lehetőleg gouda), 1,5 kg vegyes darált hús, 2 egész tojás, só, bors, rózsapaprika, 2 evőkanál étolaj,

2 hegyes végű fűszerpaprika, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finom zsemlemorzsa, salátalevelek a díszítéshez.

A száraz zsemléket bő vízbe beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A sajtot apróra felkockázzuk. A darált húst összedolgozzuk a hagymával, a kinyomkodott zsemlével, a két tojással meg a sajttal, és cipó alakúra formáljuk.

 Olajjal kikent sütőedénybe tesszük és előmelegített sütőben (200 fokon) 1 3/4 óráig sütjük. A paprikát karikákra vágjuk. A petrezselyemzöldet megmossuk, felaprítjuk, végül a paprikakarikákkal együtt zsemlemorzsába forgatjuk, és 15 perccel a sütés befejezése előtt a hús tetejére szórjuk.

A fasírtot salátalevelekkel borított tálon adjuk asztalra.

 

 

 

Zöldséges hústekercs:

 

 

Akár hétköznapra akár hétvégére elkészíthető ez a remek zöldséges húsos recept, amely nem csak finom de egészséges is!

 

Hozzávalók,40dk darált sertéshús,1 tojás, 1 zsemle,10dk sárgarépa,olaj, só,10dk ecetes uborka,borsikafű,10dk zöldborsó,fél szár póréhagyma.

 

A zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, majd a darált húshoz adjuk, hozzáadjuk még a fűszereket, a tojást,és összegyúrjuk. Olajon megfuttatjuk a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, és fedő alatt félig puhára pároljuk, ezután hozzáadjuk a zöldborsót, és készre főzzük.

 A zöldséget összekeverjük a kockára vágott uborkával. Az alufóliát beolajozzuk, a húsos masszát ujjnyi vastagon szétterítjük, erre simítjuk rá a zöldséget, majd feltekerjük hosszában, majd a fólia végét behajtva lezárjuk, és készre sütjük, kb 40 perc.
 
 
 
 

Hagymás hús:

 

 

Hozzávalók : 6 szelet sertéskaraj, 2 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, olaj, só, ízvarázs
Leírás : A vöröshagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.

 

Serpenyőben olajat melegítünk, majd beletesszük a hagymákat, addig pirítjuk, míg a fokhagyma illatozni nem kezd. Ekkor megszórjuk sóval és ételízesítővel. Levesszük a tűzről és lefedjük. A hús megmossuk, felszeleteljük és a hagymára fektetjük, majd egy kicsit megsózzuk. Óvatosan mert a hagymát már sóztuk.

 Visszatesszük a tűzre és a hús fehéredéséig lefedve pároljuk. Majd 2dl vízzel felöntjük és néha megkeverve készre főzzük. elkészülés előtt a szaftba keverhetünk, krémsajtot, vagy párolt borsót is.
Melyik kategóriába küldi? : főétel
Elkészítési idő : 30 perc
Nehézségi fok : könnyű

 

 

 

Részeges pulyka ragú:

 

 

Aki kedveli a fehérboros ételeket, készítse el ezt a finom részeges pulykareceptet, amely könnyű finom és nagyon gyorsan elkészül.

 Hozzávalók:
1 kg pulyka apróhús vagy felső comb filézve
1 közepes fej hagyma
2 dkg só
4 dl finom fehérbor
3-4 gerezd fokhagyma
5 dl tejföl
babérlevél
bazsalikom
rozmaring
kakukkfű
curry
őrölt kömény

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és kevés olajon szalmasárgára pirítjuk, majd a felkockázott húst rátesszük, és addig pároljuk, amíg kifehéredik. Ekkor felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a fűszereket (a fokhagymát belenyomjuk), és fedő alatt addig főzzük, amíg puhulni kezd. Ha kell, a főzés során ne vízzel, hanem fehérborral öntsük fel a készülő ételünket. Adjuk hozzá a nagy pohár tejfölt, és addig főzzük, amíg a hús omlóssá válik, szaftja besűrűsödik. Köretnek hozzá krumplipürét, párolt burgonyát, de főtt tésztát is adhatunk.

 

 

 

Rántott szelet másképpen:

 

 

Hozzávalók : rövid karaj 8 szelet,vöröshagyma 2db,bacon szelet 4db,reszelt sajt,mustár,bors,só,tojás, liszt,zsemlemorzsa.

 

Leírás : A húst kikloffolni és mustárral megkenni.sózni -borsozni.erre jön a karikára vágott hagyma,rá a bacon szelet,rá a reszelt sajt,és a tetejére még ráfordítani még egy kloffolt mustározott fűszerezett húst.igy két szelet hús közé került a töltelék.most mindezt a szokásos módon bepanírozzuk,és sütjük.nagyon kiadós és laktató.nagyon gusztusos étel.érdemes kipróbálni!
 
Melyik kategóriába küldi? : főétel
Elkészítési idő : 30-40perc
Nehézségi fok : közepes
 
 
 
 
Bolognai spagetti:
 
 
 
 
Hozzávalók
  • 1 kg sertés comb
  • 3 doboz paradicsom szósz vagy sűrített paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál oregano
  • 0,5 evőkanál majora
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 4 db füstölt íz kocka
  • kevés só
8
Ez a recept 8 fő
számára elég.

Előkészületi idő

  • 15 perc

Olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a darált húst és fehérre pároljuk, pirítjuk. Ezt követően hozzáadjuk a paradicsomszószt, a 4 db füstölt íz kockát és az oregánóval, majorannával, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Lassú tűzön főzzük, időnként megkeverjük, és ha szükséges akkor az elpárolgott vizet pótoljuk. Hagyjuk lassú tűzön rotyogni, hogy az ízek összeérjenek. Szükség szerint sózzuk, de vigyázzunk mert a füstölt íz kocka elég lehet. A paradicsomszósz pótolható sűrített paradicsommal.

Spagetti tésztával, ketchuppal és parmezán sajttal fogyasztjuk.

 

 

 

Borsos sertéstokány csípős paprikával

Hozzávalók

  • 80 dkg sertéscomb
  • 0,5 dl olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só
  • 1 teáskanál színes bors
  • 1 adag zöldségleves
  • 2 db csípős paprika
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A forró olajon világosbarnára pirítjuk a félbevágott, vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a megmosott, leszárított félujjnyi vastag csíkokra darabolt sertéscombot, és fehéredésig sütjük. Ezután sóval, a durvára tört színes borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a paradicsompürét, és felöntjük annyi zöldséglevessel, hogy félig ellepje. Ha felforrt, fedővel letakarva közepes tűzön megpároljuk. Közben, ha kell, a szaftját kevés zöldséglevessel pótoljuk, majd háromnegyed fövéskor rászórjuk a szeletelt csípős zöldpaprikát. Tálaláskor a zöldborsós-petrezselymes párolt rizst (rizibizit) tányérra formázzuk, és mellé halmozzuk a forró borsos sertéstokányt. Ízlés szerint friss zöldpaprikaszeletekkel díszítjük.

 

 

 

Börzsönyi gombás máj galuskával

Hozzávalók

  • 50 dkg sertésmáj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 15 dkg gomba
  • 15 dkg zsír
  • 1 mokkáskanál törött bors
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 1 dl tejszín
  • 1 ek petrezselyemzöld
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

1. A májat megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk.
2. Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, megpirítjuk benne az apró kocákra vágott vöröshagymát, a szeletekre vágott gombát és a májszeleteket. A fűszerekkel ízesítjük, megszórjuk egy kis liszttel, tejszínnel felengedjük, majd felforraljuk.
3. Apró galuskákat szaggatunk és forrón tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.

 

 

 

Brabanti sertésborda

 

Hozzávalók

  • 4 evőkanál olaj
  • 4 db sertésbordaszelet
  • ízlés szerint só
  • 0,5 kávéskanál fehér bors
  • 4 dkg liszt
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 dl sör
  • 1,5 dl erőleves
  • 1 kanál étkezési keményítő
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Előkészületi idő

  • 20 perc

Elkészítési idő

  • 45 perc

Leírás

A bordákat sóval, borssal megfűszerezem, lisztben megforgatom és felhevített olajon mindkét oldalát 5 percig pirítom. A karikára vágott hagymát hozzáadom a húshoz, és még 5 percig pirítom. Hozzáöntöm a sört, az erőlevest, sóval borssal ízesítem, és fedő alatt 10 percig párolom. A húst kiemelem és a sütőléhez hideg vizet keverek, keményítővel besűrítem, felforralom, és a húsra öntöm. Párolt kelbimbóval és sós burgonyával tálalom

 

 

 

Brassói aprópecsenye

 

Hozzávalók

  • 70 dkg szűzpecsenye vagy sertéscomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg krumpli
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál paradicsompüré
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Előkészületi idő

  • 30 perc

Elkészítési idő

  • 40 perc

Leírás

A húst vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk., és az olajon üvegesre sütött, felcsíkozott szalonnán megpirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, kevés sóval, borssal és paradicsompürével ízesítjük. Vizet öntünk alá, és fedő alatt pároljuk, időnként megkeverjük, és ha szükséges a vizet pótoljuk. Eközben a krumplit meghámozzuk és apró kockákra vagy hasábra vágjuk, és forró olajban pirosra sütjük. Ha a hús megpuhul, a maradék fokhagymát és hozzátesszük és ízlés szerint még ízesíthetjük. A húst és a krumplit összeforgatjuk és az elkészült étel máris fogyasztható.

 

 

 

Cigánypecsenye

Hozzávalók

  • 80 dkg sertéstarja
  • 40 dkg füstölt szalonna
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint pirospaprika
  • 1 kg burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 dl olaj
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint pirospaprika
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A tarját kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. A szalonnát felszeleteljük, kicsit bevagdossuk, majd zsírjára sütjük. A szalonna zsírjában kisütjük a tarját úgy, hogy a zsírba egész fokhagymagerezdeket is belesütünk. Ha kisült a hús, zúzott fokhagymával bedörzsöljük. A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, ha kihűlt karikákra vágjuk. Forró olajba tesszük, sózzuk és megforgatva aranysárgára pirítjuk, majd petrezselyemzölddel meghintjük. A sült szalonnát megszórjuk őrölt pirospaprikával, és rátesszük a tarjára.

 

 

 

Csevapcsicsa

Hozzávalók

  • 0,5 kg darálthús
  • 0,5 kg borjúhús
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. olaj
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A darált húsokhoz hozzákeverjük a megtisztított reszelt hagymát, tört fokhagymát, sóval, borssal fűszerezzük, és egy éjszakán keresztül hűtőben érleljük. Másnap a masszából kicsi kolbászkákat formázunk és forró olajban kisütjük.

 

 

 

Csülök párolt savanyú káposztával

Hozzávalók

  • 2 db kisebb füstölt csülök
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csomó leveszöldség
  • 1 db zeller
  • 1 db póréhagyma
  • 1 db
  • 1/2 teáskanál szárított tárkony
  • 4-5 szem feketebors
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 4 evőkanál olaj
  • 80 dkg savanyú káposzta
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A csülköket bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, és egy nagyobb fazékba tesszük. Annyi forrásban lévő vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd a forrástól számítva 1 órát főzzük. Közben a zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk. A fűszereket és a zöldségeket a csülkök mellé tesszük, végül hozzáadunk 2 fej vöröshagymát. További 1 órán át lassú tűzön főzzük. A csülköket kivesszük, a főzőlevet átszűrjük, és 1/2 litert kimérünk. A megmaradt 2 fej vöröshagymát apróra felkockázzuk, és az olvasztott vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, kissé megpirítjuk, és felöntjük a kimért főzőlével. Megsózzuk, és fedő alatt pároljuk egy órát. A csülköket előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt ropogósra sütjük. A savanyú káposztát tálra halmozzuk, és ráfektetjük a csülköket. Sós burgonya illik hozzá, de friss, fehér kenyérrel is tálalhatjuk.

 

 

 

Csülök szépasszony módra

Hozzávalók

  • 3 db kicsontozott csülök
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek. flekkenpor
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 3 dl sör
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A csülköt besózzuk és bedörzsöljük a borssal, flekkenporral. Megtűzdeljük fokhagymával, egy éjszaka a hűtőszekrényben tartjuk. A csülkök tetejét megkenjük zsírral, kb. 1 dl vizet és a 3dl sört aláöntjük, egy közepes fej vöröshagymát négyfelé vágjuk, és köré rakjuk. Fóliával letakarjuk, közepes lángon kb. egy órát pároljuk.

 

 

 

Almás sertésrolád

Hozzávalók

  • 1 kg sertésszűzérme
  • 60 g aranymazsola
  • 125 ml szilvamártás
  • 125 ml almalé
  • 0,5 db (leve) citrom
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek méz
6
Ez a recept 6 fő
számára elég.

Leírás

1. Egy tálban összekeverjük a kockákra vágott almát, aranymazsolát, citromlevet. A vékony szeletekre vágott szűzérmét szilvamártással megkenjük. A szeletek közepébe kanálnyi almaszószt teszünk. Szorosan feltekerjük, konyhai spárgával összekötözzük.
2. Hajtott oldalukkal lefelé tepsibe tesszük.
3. Egy tálban összekeverjük az almalevet, szójaszószt, mézet és ráöntjük a tepsiben lévő roládokra. Előmelegített sütőben fóliával lefedve 180 ˚C-on 25 perc alatt megsütjük.
4. Tányérokra szedjük, párolt cukorborsóval azonnal tálaljuk.

 

 

 

Almás-zöldséges sertésragu

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéscomb
  • 4 db alma
  • 20 dkg kelbimbó
  • 20 dkg sárgarépa
  • 15 dlg petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl olaj
  • 1mk. bors
  • 1 csipet szegfűbors
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A húst, az almát és a zöldségeket felkockázom, a kelbimbót, tisztítás után forrásban lévő sós vízben 10 percig főzöm. Az összetevőket összekeverem, megsózom, megborsozom, szegfűszeggel ízesítem, majd előre beáztatott római tálba teszem, meglocsolom olajjal, lefedem, hideg sütőbe teszem és kb. másfél óráig sütöm. Az almát csak 50 perc után keverem hozzá.

 

 

 

Mustáros tarja, zöldség raguval

Hozzávalók

  • 50 dkg tarja
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 2 ek. mustár
  • 1 dl olaj
  • 10 dkg gomba
  • 15 dkg bacon szalonna
  • 1 fej hagyma
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Tarja szeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral mindkét oldalukat bekenjük. Egymásra téve kicsit állni hagyjuk . Kevés olajban fedő alatt mindkét oldalát pirosra sütjük. A húst kiszedjük. A ragut ebben a fűszeres olajban készítjük el: szeletelt, gomba, kockázott bacon, szeletelt vöröshagyma ebben kevergetve, párolgatva. Fűszerezni nem kell, mert az olaj a hústól, bacontól ízletes.

 

 

 

Argentin rakott bab

Hozzávalók

  • 30 dkg tarkabab
  • 2 evőkanál zsír
  • 60 dkg darált marhahús
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db hegyes csípős paprika
  • 1/2 mokkáskanál szurokfű
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 db paradicsom
  • 1 evőkanál citromlé
  • 6 szelet füstölt szalonna
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A babot célszerű előző este beáztatni, majd másnap főzzük meg sós vízben. Forrósítsunk fel egy evőkanál zsírt, és pirítsuk meg benne a húst és a finomra vágott hagymát. A másik evőkanál zsírt hevítsük fel egy tiszta serpenyőben, tegyük bele a paradicsompürét, a felaprított paprikát, a szurokfüvet és pirítsuk addig, míg a paprika el kezd fonnyadni. Vegyünk egy tűzálló tálat és ebbe rétegezzük bele a hozzávalókat: hús, bab, erre a mártás fele, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel, és így folytassuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére a felszeletelt paradicsom kerüljön. Végül a tetejét locsoljuk meg a citromlével és takarjuk be a szalonnával. Közepesen előmelegített sütőben süssük meg kb. 25-30 perc alatt.

 

 

 

Argentin carbonada

Hozzávalók

  • 80 dkg marhahús
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 paradicsom
  • 1/2 mokkáskanál bors
  • 2 dl víz
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 1/2 evőkanál só
  • csipetnyi szurokfű
  • 1/2 kg burgonya
  • 3 őszibarack
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A marhahúst kockázzuk fel, a hagymát vágjuk szeletekre, a paradicsomot magozzuk ki és karikázzuk fel, a burgonyát hámozzuk meg, és szintén vágjuk karikára. Az őszibarack héját húzzuk le, magozzuk ki, és vágjuk 6 felé. Az olajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre, majd adjuk hozzá a felkockázott húst és a paradicsomot, és további 8 percig pirítsuk együtt. Ezután sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a szurokfüvet és az ételízesítőt is, majd engedjük fel a vízzel. Takaréklángon pároljuk kb. 1,5 órát, majd adjuk hozzá az őszibarackot és a burgonyát is, és még fél órát főzzük együtt. Köretként kínálhatunk hozzá rizst, kukoricalepényt, vagy kukoricás muffint

 

 

 

Befsztroganov

Hozzávalók

  • 70 dkg vesepecsenye
  • 10 dkg vaj
  • 2 vöröshagyma
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 0,5 dl erőleves
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek ketchup
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
6
Ez a recept 6 fő
számára elég.

Leírás

A hús felszeleteljük, kissé kiklopfoljuk és csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A hagymát felszeleteljük és a vajban aranysárgára pirítjuk, kivesszük, melegen tartjuk. Majd ebben a serpenyőben, nagy lángon a hús felét 4-5 percig sütjük, közben megforgatjuk. Kívül barnára piruljon, belül nyers maradjon. Majd kivesszük, melegen tartjuk, és a hús másik felét is megsütjük ugyanígy. Ha kész, hozzátesszük a másik adag húst és a hagymát is. A tejfölben elkeverjük a lisztet, hígítjuk az erőlevessel, majd hozzákeverjük a sűrített paradicsomot és a ketchupot. A szószt a húsra öntjük, és pár percig kevergetve melegítjük. Tálaláskor finomra aprított petrezselyemmel megszórjuk. Sült burgonyával tálaljuk.

 

 

 

Bélszín angolosan pácolva

Hozzávalók

  • 60 dkg bélszín
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 dl fehérbor
  • 1/2 citrom
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 evőkanál ecet
  • 4-5 szem bors
  • 1/2 csokor kapor
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál zsír
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A hártyáktól megtisztítjuk a bélszínt és besózzuk. Páclevet készítünk: 2 dl fehérbort és 2 dl vizet felforralunk, hozzáadunk 4-5 szem borsot, fél citrom lehámozott héját, egy hagymát, amelyben 2 szem szegfűszeget szúrunk és egy kanál ecetet. A forró pácot ráöntjük a húsra és másnapig hideg helyen pácoljuk, majd forró zsiradékon körbesütjük a bélszínt és puhára pároljuk, közben a pácléből adagolunk hozzá. A kaprot, a petrezselymet és hagymát apróra vágjuk és a citrom levével együtt a húshoz adjuk, amikor már puhulni kezd. A végén a mártáshoz keverjük a tejfölt.

 

 

 

Bélszín Dubarry-mártásban

Hozzávalók

  • 60 dkg bélszín
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db fehérrépa
  • 4 db
  • 2 csipetnyi kakukkfű
  • 14 db feketebors
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 dl olaj
  • 2 db citrom
  • 8 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál liszt
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A bélszínt megtisztítjuk és sűrűn megtűzdeljük szalonnával. Vékony karikára vágjuk a fehérrépát és a hagymát. Veszünk egy tálat, az aljára terítjük a hagyma és a fehérrépa felét, 1 babérlevelet, a bors felét, csipetnyi kakukkfüvet és egy szem szegfűszeget. Erre tesszük a húst, majd a maradék fűszereket, hagymát, fehérrépát. 1 dl olajjal és egy citrom levével meglocsoljuk. Alufóliával letakarjuk, és 24 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt 45-50 perccel kivesszük a hűtőből, áttesszük egy tűzálló tálba, és megsütjük - közben folyamatosan öntözgetjük, amíg a hús megpirul. Ha elfőné a levét, vízzel pótolhatjuk, hogy ne égjen le. Ha elkészült, áttesszük egy forró tálra, és megöntözzük 3 dkg felolvasztott vajjal. A maradék 5 dkg vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, és ha már habzik, hozzáöntjük a pecsenyelét. Ha sűrű lenne, hígíthatjuk egy kevés vízzel. Hozzáfacsarjuk a másik citrom levét, felforraljuk, majd átszűrjük. Felét ráöntjük a húsra, a másik felét külön tálaljuk. Burgonyapürével kínáljuk.

 

 

 

Borsos bélszín

Hozzávalók

  • 2 ek durvára tört színes vagy fekete bors
  • 4 szelet marhabélszín
  • 1,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál napraforgóolaj
  • 4 ek brandy
  • 4 ek zsíros tejszín
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

1. A bélszínszeletek mindkét oldalát jó bedörzsöljük a színes vagy feketeborssal.
2. Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk a vajat és olajat. A forró zsiradékban hirtelen kisütjük a bélszínszeleteket. Mindkét oldalát 3-5 percig sütjük. Tányérra helyezve, lefedve, melegen tartjuk.
3. A serpenyőbe öntsük bele a brandyt, keverjük fel a bors lerakódott részét a serpenyő aljáról. Felforraljuk.
4. A hússzeletek alatt összegyűlt pecsenyelét öntsük vissza a serpenyőbe. Adjuk hozzá a tejszínt is és forralás után felére besűrítjük a mártást. Szükség esetén utána ízesíthetünk. A mártást a hússzeletekre kanalazzuk, sült hasábburgonyával azonnal tálaljuk.