Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Desszertek

Fordított almás

 

Elkészítési idő: 30 - 45 perc

Nehézségi szint: könnyű

Árkategória: olcsó


 


 

Hozzávalók (6 személyre):

  • - 6 tojás
  • - 20 dkg cukor
  • - 6 ek víz
  • - 30 dkg liszt
  • - 1 sütőpor
  • - 1 kg alma
  • - Házi krémes krémpor
  • - Fahéj

Elkészítés:

Tepsit kibéleljük alufóliával, vagy sütőpapírral, alját megszórjuk kristálycukorral, és fahéjjal.
Erre fektetjük az alma szeleteket.
6 tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérje felvert habját, és a többi hozzávalót is.
Ráöntjük az almaszeletekre.
Megsütjük.
Ha megsült, a tepsiből kifordítjuk, majd lehúzzuk a fóliát, így a tetején lesz a karamellizált alma.

sütési idő: 30 perc
sütési mód: alul-felül sütés
sütési hőfok: 175 °C

 

 

 

                              Banános csokis sütike

 

 

 

Elkészítési idő: 30 - 45 perc

Nehézségi szint: egyszerű

Árkategória: olcsó

 


 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 25 dkg liszt,
  • 18 dkg cukor,
  • 3 tojás,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl langyos víz,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 3 banán,
  • 1/2 tábla tejcsoki,
  • pici só.

Elkészítés:

1, Tojásokat ketté választjuk.
2, Tojássárgáját a cukorral, olajjal és langyos vízzel kikavarjuk.
3, Banánt egy kistányéron villa segítségével összenyomkodjuk, majd a tojássárgás keverékbe tesszük és alaposan összekeverjük. Végül kés segítségével apróra törjük a csokit és ezt is beletesszük.
4, Lisztbe beletesszük a sütőport és a vaníliás cukrot és a masszába öntjük. Piskótaszerű tésztát kapjunk.
5, Tojásfehérjébe egy csipet sót teszünk és kemény habbá verjük.
6, A két masszát lassú mozdulatokkal alaposan összekeverjük.
7, Közepes méretű olajozott tepsibe öntjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.

sütési idő: 35 perc
sütési mód: alsó sütés
sütési hőfok: 175 °C

 

 

 

                      Rizsfelfújt - rizskoch - rizskók

 

 

 

Elkészítési idő: 30 - 45 perc

Nehézségi szint: könnyű

Árkategória: olcsó

 


 
 

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 liter tej
  • 1 dl víz
  • 25 dkg rizs
  • 5 tojás
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • kevés cukor

Elkészítés:

Előkészület: 15 perc

A tejet és a vizet egy lábasba öntjük. Hozzárakjuk a rizst, cukorral ízesítjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
Ha megfőtt a rizs kihűtjük.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját belekeverjük a már kihűlt rizsbe, a fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
Egy magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk és beleöntjük a masszát.
Közepesen meleg sütőben szép aranybarnára sütjük.

sütési idő: 30 perc
sütési mód: alul-felül sütés
sütési hőfok: 170 °C

 

 

                                   Fekete erdő szelet

 

 

 

Elkészítési idő: 60 - 75 perc

Nehézségi szint: könnyű

Árkategória: közepesen olcsó

 

 
   

Hozzávalók (6 személyre):

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál porcukor
  • 4 ek. liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 dl. olaj
  • 2 kávéskanál kakaó
  •  
  • Töltelék:
  • 3 dl. meggylé
  • 1 cs.vaníliás puding
  • 6 kanál cukor
  • 20 dkg. meggy befőtt
  •  
  • Tejszín:
  • 2,5dl. tej
  • 1 púpos ek. zselatin
  • 2 ek.cukor
  • 2 cs. tejszínhabpótló por

Elkészítés:

A hozzávalókból megsütöm a tésztát, amit ha kihűlt kettévágok.
A pudingot meggylével és a cukorral felfőzőm, majd belekeverem a meggyet, ha kihűlt, elfelezem, és rákenem mindkét tésztára.
A zselatint kevés meleg tejben feloldom, majd a tejszínhabbal felverem.
Az alsó tésztalapon lévő zselére kenem a hab felét, majd ráhelyezem a másik tésztalapot, amit szintén megkenek a habbal.
Tetejét meggyel díszítem, majd hűtőbe teszem.

főzési idő: 5 perc
sütési idő: 30 perc
sütési mód: alul-felül sütés
sütési hőfok: 175 °C

 

 

 

                            Diétás kókuszos muffin

 

 

 

Elkészítési idő: alig 15 perc

Nehézségi szint: egyszerű

Árkategória: nagyon olcsó

 

 
   

Hozzávalók (2 személyre):

  • - nedves hozzávalók:
  • 2 tojás fehérjéje
  • 2 evőkanál folyékony édesítőszer
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 2 teáskanál citromaroma
  • 200 g zsírszegény (1,4%-os) natúr joghurt
  • - száraz hozzávalók:
  • 140 g aprószemű zabpehely (kcal: 540, ch.: 90 g)
  • 60 g kókuszreszelék (kcal: 372, ch.: 4 g)
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • + 2 dl víz (kb. ennyit vesz fel a massza, hogy ne legyen túl kemény)

Elkészítés:

1., Előmelegítem a sütőt.
2., Feltöröm a tojásokat és szétválasztom. A sárgákra nincs szükség.
3., Külön összekeverem a nedves hozzávalókat.
4., Egy másik tálban összekeverem a száraz hozzávalókat.
5., Az összekevert száraz hozzávalókat összekavarom az elegyített nedvesekkel.
6., Hozzáteszem az 2 dl vizet több részletben - lehet, hogy nem is veszi fel mind!
7., 10 percig pihenni hagyom, hogy a zabpehely szívja meg magát nedvességgel.
8., A keveréket kapszlival kibélelt muffin-formába öntöm, kb. ¾-ig.
9., Előmelegített gázsütőben kb. 5-ös fokozaton sütöm, kb. 35 percig.

sütési idő: 35 perc
sütési mód: alsó sütés
sütési hőfok: 225 °C

 

 

 

Almásgombóc

Hozzávalók

  • 1 kg alma
  • 250 g cukor
  • 300 g liszt
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 3 ek. zsemlemorzsa
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A megmosott almát héjastól lereszeljük,kinyomkodjuk, és összekeverjük a fahéjjal, 150 g cukorral, csipet sóval, liszttel és a tojással. A masszából gombócokat formálunk, és enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük. A pirított zsemlemorzsában meghempergetjük, és a maradék cukorral megszórva tálaljuk.

 

 

 

Amerikai almatorta

Hozzávalók

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 db alma
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A sütőformát kibéleljük és belekockázzuk az almát, és megszórjuk fahéjas cukorral. A hozzávalókból kikeverjük a tészta masszát és az almákra öntjük. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

 

 

 

Amerikai nyalánkság

Hozzávalók

  • 12,5 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 17,5 dkg cukor
  • 1 tk. vaníliás esszencia
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg dió
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A sütőt 180C°- ra melegítjük elő. Felolvasztunk 12,5 dkg étcsokoládét, 5 dkg vajjal. Összekeverünk 2 tojást 17.5 dkg cukorral és 1 teáskanál vaníliaesszenciával, majd a csokoládéhoz adjuk. Beleszitálunk 7 dkg lisztet, végül belekeverünk 5 dkg feldarabolt diót. Tepsiben 25 perc alatt készre sütjük (kb. 2 cm magas lesz). Kockára vágva kínáljuk, adhatunk hozzá karamellszószt is.

 

 

Andrássy-szelet

Hozzávalók

  • 40 dkg vaj
  • 35 dkg kristálycukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 15 dkg mogyoró
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1,5 dl víz
  • 10 dkg ét-tortabevonó
  • 5 db ostyalap
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Habosra keverjük a megolvasztott vajat. A cukrot és a vaníliás cukrot vízzel felfőzzük, kihűtjük, és hozzáadjuk a kikevert vajhoz. A mogyorót világosbarnára pirítjuk, és 2/3-át ledaráljuk, majd a kakaóval együtt a krémhez adjuk és habosra keverjük. Az ostyákat megkenjük a krémmel, az oldalait is megkenjük és lepréseljük - pár órát így hagyjuk préselődni. A tortabevonót megolvasztjuk és az ostya tetejére kenjük, végül a maradék mogyorót apróra vágjuk, és a tetejére szórjuk.

 

 

 

Anzac (zabpehelykeksz)

Hozzávalók

  • 10 dkg zabpehely
  • 13 dkg finomliszt
  • 8 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg vaj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 2 ek forró víz
  • 25 dkg porcukor
  • 2 ek méz
6
Ez a recept 6 fő
számára elég.

Leírás

Elkeverjük a lisztet, a zabpelyhet és a kókuszreszeléket. A vajat a mézzel felolvasztjuk. A forró vízben feloldjuk a szódabikarbónát, majd a mézes vajjal, és a porcukorral együtt a lisztkeverékhez adjuk és összedolgozzuk. Tepsit kivajazunk, és egymástól távol kis halmokat kanalazunk. 150 fokos sütőben, 20 perc alatt megsütjük. Még melegen kivesszük a tepsiből, és kihűtjük. Jól záródó fémdobozban sokáig eláll.

 

 

 

Bagolyszem

Hozzávalók

  • 350 g liszt
  • 250g margarin
  • 1 ek, tejföl
  • 3 db tojás
  • 1 üveg meggy
  • 150 g porcukor
  • 150 g dió
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A tésztához valókat összedolgozzuk, kis cipókra osztjuk, majd vékonyra kinyújtjuk. A kész szélére hosszában felpakoljuk a gyümölcsöt, majd a két oldalát óvatosan középre feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük, és a diós krémet a tetejére töltjük, ahol a tekercs összeér. Előmelegített sütőben sütjük.

 

 

 

Banán piskóta

Hozzávalók

  • 20 dkg vaj
  • 40 dkg banán
  • 40 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 1,5 csésze víz
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg dió
  • 4 ek. méz
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Keverjük ki a vajat a cukorral, és adjuk hozzá a tojásokat, azt követően a banánt, lisztet, vizet, durvára vágott diót és mézet.
Kivajazott, lisztezett formában süssük 180 fokon 30 percig. A tetejét díszíthetjük dióval.

Barackhabos rizs

Hozzávalók

  • 15 dkg rizs
  • 6 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • A habhoz: 3 db (fehérje) tojás
  • 4 kanál barackíz
  • 2 dkg vaj
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Cukros tejben puhára főzzük a rizst, majd egy tűzálló tálba átöntjük. Sűrűre keverjük a tojásfehérjét a cukorral és a barackízzel, a rizsre kenjük, majd a vágott mandulával megszórjuk, és sütőben megsütjük.

 

 

 

Barackos pudingtorta

Hozzávalók

  • 60 dkg őszibarack
  • 4 dl joghurt
  • 1,5 teáskanál folyékony édesítőszer
  • 1/2 db citrom leve
  • 1/2 db narancs leve
  • 4 db zselatinlap
6
Ez a recept 6 fő
számára elég.

Leírás

Az őszibarackot kimagozzuk, meghámozzuk és leturmixoljuk. Hozzákeverjük az édesítőszert és a joghurtot. A citrom és a narancs levét felhevítjük, és hozzáadjuk a hidehvízben áztatott zselatint. Ha egy kicsit kihült összekevrjük a barack krémmel. Egy mélyebb tálat frissen tartó fóliával bélelünk, és az aljára 1-2 cm vastagra szeletelt őszíbarckot teszünk. Beleöntjök a krémünket és a tejejére vékonyra szelt őszibarackot teszünk. A hűtőbe tesszük, jól hidegre lehtütjük. Ha jól megszilárdult, akkor a tálunkra egy lapos tányért helyezünk és az egészet megfordítjuk. Óvatosan kiütögetjük a megmerevedett pudingot, lehúzzuk róla a fóliát és szeletelve tálaljuk.

 

 

 

Barnácska

Hozzávalók

  • 5 dkg főzőcsoki
  • 2 db tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg dió
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

A csokit és a vajat felolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a cukrot, a tojásokat, a lisztet, diót, vaníliás cukrot. Jól kivajazott, lisztezett kisebb tepsibe öntjük és lassú tűznél 20-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje megsült, de a belseje kissé sületlen, krémes marad. Ha kihűlt, szeletekre vagy kockára vágva tálaljuk.

 

 

 

Bécsi keksz

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tejföl
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Összegyúrjuk a hozzávalókat annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztánk legyen. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, különböző formákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben világosra sütjük.

 

 

 

Áfonyás muffin

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 tk sütőpor
  • 1/2 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 15 dkg áfonya
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat. Egy másik tálban a tejet, az olvasztott vajat és a tojásokat, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket és keverjük simára. Ezután dolgozzuk bele az áfonyát is. A muffinformába tegyünk minyonpapírt, és kanállal töltsük meg a tésztával a forma háromnegyed részéig. A sütőt melegítsük elő 200 fokra és süssük a muffinokat 15-20 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha megsült, 5 percig hagyjuk a formában hűlni majd tegyük tálcára.

 

 

 

Almás pite

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • kevés tej
  • 80 dkg alma
  • 10 dkg kristálycukor
  • ízlés szerint fahéj
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Összegyúrjuk a lisztet a zsírral, a porcukorral, fél csomag sütőporral, egy tojással és egy kevés tejjel. Kétfelé osztjuk, kinyújtjuk és az egyik tésztát kizsírozott tepsibe tesszük. Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, ízlés szerint adunk hozzá fahéjat, lecukrozzuk és állni hagyjuk. Ha az alma már levet eresztett, kinyomkodjuk és a tésztára terítjük, majd betakarjuk a tészta másik felével, tetejét villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 

Almás rakottas

Hozzávalók

  • 60 dkg alma
  • 40 dkg tehéntúró
  • 2 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 kávéskanál fahéj
4
Ez a recept 4 fő
számára elég.

Leírás

Az almát meghámozzuk, magházát kivájjuk, és vékony karikákra szeljük. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, citromhéjat és a porcukrot. Jó alaposan összekeverjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, almakarikákat teszünk az aljára, megkenjük túrókrémmel. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére túrókrém kerüljön. Forró sütőbe toljuk, és megsütjük.